Tom Bowen

“Eindelijk voel ik meer ontspanning”, “mijn pijn voelt een heel stuk milder aan”, “de specialist zei dat ik hier nooit vanaf zou komen, maar nu voel ik toch wel duidelijk een verbetering”, of “ik slaap zo veel beter sinds de behandelingen” is een greep uit het soort opmerkingen, die de circa 400 praktiserende Bowen therapeuten in Nederland vrijwel dagelijks te horen krijgen.De Bowen Techniek werkt namelijk meestal heel direct door in een gunstige reactie van het lichaam, zo kan circa 80 tot 90% van onze cliënten beamen. Dat dit geen getal is wat overdreven is, of uit de lucht gegrepen maar puur een ervaringscijfer uit de praktijk en gestaafd door tal van (internationale) onderzoeken, schrijven Elena den Blanken en René van Geffen in hun pas verschenen boek ‘de Bowen Techniek – kracht in eenvoud’.Dat het hier ook niet om een eendagsvlieg of de zoveelste nieuwe hype aan behandeltechnieken gaat, blijkt niet alleen uit de historie van bedenker van deze techniek – de Australiër Tom Bowen – maar tevens uit de ruime ervaring, die beide behandelaars (en auteurs van dit boek) gedurende de laatste 12 jaar op dit vlak hebben opgedaan.

Over tom Bowen

Als eenvoudige fabrieksarbeider woonde en werkte Tom Bowen (1916-1982) jarenlang in Geelong (Australië). Tom had een enorme passie voor alles wat direct of indirect met sport van doen had. Zo nam hij nauwgezet waar hoe mensen met blessures behandeld werden, en kwam in contact met een ‘manipulatieve’ behandeltechniek. Hij bestudeerde de anatomie van het lichaam op geheel eigen wijze, en vanwege zijn begrip hierover, ontwikkelde hij een unieke benadering van datzelfde menselijk lichaam. Langzaam maar zeker begon Tom vanuit zijn eigen inzichten en gevoel mensen te behandelen en dit bleek erg succesvol.Geen harde of manipulatieve bewegingen of massages, maar afgestemde zachte rolbewegingen over de fascia (doorgaans bindweefsel genoemd) van het lichaam. Eén van de belangrijkste successen in zijn beginperiode was wel de ‘genezing’ van zijn astmatische vrouw Jessie, die voorheen medicatie gebruikte en diverse ziekenhuisopnames had meegemaakt. Eind vijftiger jaren nog werkte Tom in de plaatselijke cementfabriek en behandelde hij zijn collega’s voor rugklachten en andere problemen.

Eigen Praktijk

Ene Stan Horwood ‘ontdekte’ Tom’s gaven en stelde hem in 1959 in de gelegenheid om een eigen praktijk te openen. Vanaf dat moment komt alles in een stroomversnelling. Tom’s aanpak blijkt bijzonder heilzaam en hij boekt in korte tijd zo veel vooruitgang bij mensen, dat ze van heinde en ver komen om kennis te maken met deze bijzondere behandeltechniek. Zo draait Tom jarenlang een 6-7 daagse werkweek.Steeds bekender wordt deze techniek, waarop een speciale commissie (de commissie Webb) – uit hoofde van het parlement van de deelstaat Victoria – in 1973 een onderzoek instelt naar de werkzaamheid van de Bowen Techniek. Tom Bowen bleek, bijgestaan door slecht één receptioniste en een assistente, maar liefst 280 mensen per week te behandelen (ofwel 13.000 per jaar). Zijn succespercentage lag op 88% en de meeste mensen hadden slechts 2 tot 3 behandelingen nodig.Helaas gaat het in de jaren daarna bergafwaarts met Tom’s eigen gezondheid (waarschijnlijk als gevolg van diabetes) en verliest hij in fases twee benen. Niet lang daarna overlijdt hij in 1982.Momenteel zijn er wereldwijd naar schatting bijna 40.000 mensen actief Bowen behandelaar, waarvan er circa 100 geregistreerd staan bij de Nederlandse Bowen Belangen Vereniging

Let op: De Bowen Techniek is niet bedoeld als alternatief voor medisch advies. Als u twijfelt, kunt u het best overleggen met uw arts.